Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

50 000 kvinnor i Skåne erbjuds kostnadsfri vaccination mot HPV

Nu kan Region Skåne vara med och utrota en hel cancerform. Med start i februari 2023 bjuds kvinnor i Skåne födda 1994 – 1999 in till kostnadsfri vaccination mot HPV (humant papillomvirus).   

I Skåne finns cirka 50 000 kvinnor födda mellan 1994 – 1999. Från och med början på 2023 kommer samtliga i gruppen att få ett erbjudande hem i brevlådan tillsammans med ett egenprovtagningskit för HPV-analys. Utskicken görs i omgångar och följer det ordinarie screeningprogrammet för HPV.

Innan provet tas behöver kvinnan beställa tid på en av de barnmorskemottagningar som deltar i forskningsprojektet. Där får hon en HPV-vaccination. Efter vaccinationen lämnar kvinnan ett vaginalt egenprov för HPV som skickas till labbet för analys. Vaccinationen består totalt av två doser. Kvinnan får en kallelse till den andra dosen efter tre år. Satsningen ingår i ett nationellt forskningsprojekt där alla Sveriges regioner deltar.

– Jag är stolt över att Region Skåne är en del i det här arbetet. Det är en viktig insats för kvinnors hälsa, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Livmoderhalscancer kan vara utrotat inom några år 
HPV är den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer. Varje år drabbas ungefär 550 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer, och cirka 150 kvinnor dör årligen.

– Bland kvinnor födda 1994 – 1999 är vaccinationstäckningen mot HPV lägre än i andra åldersgrupper. Det är också bland yngre kvinnor som spridningen av HPV är störst, säger Christer Borgfeldt, överläkare på kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus och ansvarig för satsningen i Region Skåne.

Många vuxna kvinnor har inte fått det nya vaccinet Gardasil9 som ger ett bättre skydd. Därför rekommenderas alla kvinnor i åldersgruppen att vaccinera sig. Det gäller oavsett om man är vaccinerad med Gardasil4 sedan tidigare eller inte.

– Om alla kvinnor födda 1994 – 1999 vaccinerar sig de närmaste åren kommer livmoderhalscancer vara utrotat bland unga kvinnor inom sex år. På sikt gäller det alla kvinnor. Vi står inför någonting historiskt. Tillsammans kan vi bidra till att utrota en hel cancerform, säger Christer Borgfeldt.

Liknande poster

Region Skåne inför precisionsdiagnostik i barncancervården

Läs mer...

Ny guide ska bidra till ökat deltagande i cancerscreening

Läs mer...

Samarbete kapar köerna till MR-undersökning i Skåne

Läs mer...