Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

”Sjung tillsammans mot cancer” samlade in 92 miljoner kronor till cancerforskning

Cancerfondens direktsända allsångskväll ”Sjung tillsammans mot cancer” fick ett varmt mottagande av publiken på Cirkus och av TV4-tittarna. Totalt samlades 92 miljoner kronor in till Cancerfonden. Pengarna kommer gå till att finansiera nya forskningsgenombrott som räddar liv och förbättrar livskvaliteten för cancerdrabbade.

92 miljoner samlades in till Cancerfonden. Foto: Teodor Axlund.

— Det blev en känslosam kväll med stark gemenskap, hopp och framtidstro. Kvällen var en hyllning till livet och forskningens framsteg, och vi hade verkligen publiken med oss, säger Cancerfondens generalsekretare Ulrika Årehed Kågström som är stolt och nöjd över resultatet.

Artisterna levererade allsånger och publikens gensvar var överväldigande. Hela Cirkus sjöng Lill-Babs klassiker ”Leva Livet” med Pernilla Wahlgren och Hanna Hedlund på scenen.

Jill Johnson och Tareq Taylor ledde Sjung tillsammans mot cancer för att samla in pengar till cancerforskningen. Foto: Teodor Axlund.

Programledarna Jill Johnson och Tareq Taylor ledde oss igenom starka berättelser från drabbade och närstående. Flera kända artister delade också med sig av sina erfarenheter av cancer.

Miriam Bryant berättade om när hennes syster gick bort i cancer förra året, och hur hon tog sig igenom sorgen. Låten Sarkofag är tillägnad systern och framträdandet blev minst sagt känslofyllt. Artisten Erik Grönwall drabbades själv av cancer 2021 och visade hur han kunde komma tillbaka från denna tuffa behandling och fortsätta med sin artistkarriär. Med i ett inslag från Hollywood fick tittarna se svenska skådepelaren Dolph Lundgren som kämpar mot en spridd cancersjukdom. Han berättade om beskedet och om tankarna när det var som mörkast.

— Det finns hopp och här spelar forskningen en avgörande roll, som hela tiden går framåt. Vi har som mål att 80 procent ska överleva cancer 2030 och vi är på god väg dit. Idag är den beräknade 10-årsöverlevnaden 72 procent. Vissa cancerformer har en sämre prognos och därför behövs mer forskning. Jag vill rikta ett stort tack till alla som bidrog i kväll, ni ska veta att ni gör skillnad, säger Ulrika Årehed Kågström.

Under kvällen fick vi också höra Måns Zelmerlöw, Lasse Holm, Lucianoz, Nanne Grönvall, Tommy Nilsson och Dad Harmony.

Missade du tv-sändningen? Läs mer om galan här.

Liknande poster

Ny guide ska bidra till ökat deltagande i cancerscreening

Läs mer...

Missförstånd kring HPV-vaccination riskerar kvinnors hälsa

Läs mer...

Cancerfonden träffar Stockholms regionpolitiker för att prata om hur cancervården kan bli bättre

Läs mer...