Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Årets cancerforskare 2023 – Svensk forskning för att behandla hudcancer prisas

Professor Göran Jönsson vid Lunds universitet tilldelas Cancerfondens utmärkelse Årets cancerforskare 2023. Göran Jönsson är professor i molekylär onkologi och prisas för sin banbrytande forskning inom hudcancer.

Göran Jönsson vid Lunds universitet. Foto: André de Loisted.

Cancerfondens motivering lyder: För hans enastående forskning kring hudcancerformen malignt melanom, som leder till nya och mer individualiserade behandlingar. Resultaten ger vägledning om vilka patienter som gagnas av immunterapi, och hur behandlingen ska modifieras för övriga.

– Jag känner mig väldigt glad och hedrad, det här är ett stort erkännande av flera års forskning som inte hade varit möjligt utan allt det stöd jag fått från Cancerfonden och alla givare, säger Göran Jönsson.

Immunterapi är ett forskningsområde som växt kraftigt de senaste åren. Det är en benämning på en rad olika metoder som går ut på att stimulera det egna immunförsvaret till att bekämpa cancerceller bättre. Tack vare immunterapi kan man nu behandla spridd hudcancer, malignt melanom, mycket mer effektivt än förr. Men fortfarande svarar bara hälften av patienterna på immunterapi.

Tack vare Göran Jönssons forskning har man upptäckt varför immunterapi fungerar bättre för vissa patienter med hudcancer än för andra. Hos de patienter som svarade bättre på behandlingen hittade man en ansamling av immunförsvarsceller inuti tumörerna. Den här ansamlingen av försvarsceller verkar spela en viktig roll för att aktivera immunförsvaret så det blir ännu mer aktivt i att angripa cancern. Upptäckten är ett viktigt genombrott som öppnar upp för effektivare behandlingar av hudcancer.

Priset delas ut i samband med den direktsända TV-galan Tillsammans mot cancer som sänds i TV4 den 9 januarikl. 20.00. Det blir en stjärnspäckad kväll med starka berättelser och hopp om framtiden.

Det är åttonde året som utmärkelsen ”Årets cancerforskare” delas ut i syfte att lyfta fram cancerforskares insatser för att besegra cancer. Priset delas ut av Cancerfonden. Tidigare års pristagare:

  • 2022 – Professor Henrik Grönberg
  • 2021 – Professor Anna Martling
  • 2020 – Professor Sophia Zackrisson
  • 2019 – Professor Ruth Palmer
  • 2018 – Professor Fredrik Mertens
  • 2017 – Professor Lena Claesson-Welsh
  • 2016 – Professor Thomas Helleday

Liknande poster

Ny guide ska bidra till ökat deltagande i cancerscreening

Missförstånd kring HPV-vaccination riskerar kvinnors hälsa

Cancerfonden träffar Stockholms regionpolitiker för att prata om hur cancervården kan bli bättre