Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Nya Bröstcentrum i Göteborg lyfter blicken ut mot världen för kunskap och inspiration

Nya Bröstcentrum i Göteborg lyfter blicken ut mot världen för kunskap och inspiration

För patienterna: Tydligare vårdkedja, enklare och tryggare. För personalen: Kortare beslutsvägar, bättre organisation och mer kontakt med kolleger. Det är några av förhoppningarna med nyinvigda Bröstcentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Att få träffa en kurator och onkolog redan då jag fick beskedet hade verkligen varit bra! Det var i maj 2018 som Johanna Svensson fick veta att hon hade bröstcancer. En vecka senare låg hon på operationsbordet här på Sahlgrenska och fick tumören bortopererad. Då hon efter operationen gjorde en genetisk utredning stod det klart att hon bar på en genmutation som gjorde att det fanns stor risk att cancern skulle återkomma i brösten. Så, efter cytostatikabehandling, togs båda brösten bort. I dag, ett knappt år senare, har hon varit och träffat plastikkirurgen som berättat om hur vävnad från hennes mage ska förvandlas till nya bröst.
– Jag är alldeles uppe i varv, det känns jättespännande!

Vilket är en helt annan känsla än den hon hade den där majmåndagen. Då gick hon hem från besöket på bröstmottagningen med en stor klump i magen och massor av frågor i huvudet.
– Jag mådde så fruktansvärt dåligt. Hur skulle behandlingen gå till? Hade cancern spridit sig? Skulle jag dö? Jag kunde inte tänka på något annat. Att sväva i ovisshet är ju jättejobbigt. I ett sådant läge känns tre dagar som en evighet. På torsdagen deltog hon på en multidisciplinär konferens på kirurgmottagningen. Och trots att hon då visste att hon hade en kämpig tid framför sig var hon lättad.

– Bara det att få höra att behandlingen kommer att vara jättetuff, men du kommer klara det, gjorde skillnad. Men det fick jag inte höra förrän då. Med det sagt: Johanna Svensson betonar att hon är mycket nöjd med den behandling och det bemötande hon fått på Sahlgrenska. Men då hon får veta att
det nya bröstcentret här har som målsättning att låta patienter ha möjlighet att möta såväl kurator som onkolog i samband med att de får sitt cancerbesked tycker hon att det låter utmärkt. Hon blir glad när hon möter Roger Olofsson Bagge i korridoren. Det var han som opererade henne. Men att han har varit en av drivkrafterna bakom att bilda det bröstcentrum som invigdes i våras kände hon inte till. Inte heller att han numera förestår detta centrum.
– Men allt som blir tydligare är ju positivt. Utveckling är alltid bra, och det som är bra kan alltid bli bättre, säger hon.

Läs hela reportaget

Liknande poster

Värdegrund och systematisk kvalitetssäkring bakom framgångsrik onkologisk vård i Kalmar

Efter 50 år – Jan-Erik Damber är ständigt upptagen med att hitta nya spår och strategier

VÅRD UTAN VÄNTAN – Nya Perituskliniken i Lund vill beta av den stora ”vårdskulden” inom urologi