Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

VÅRD UTAN VÄNTAN – Nya Perituskliniken i Lund vill beta av den stora ”vårdskulden” inom urologi

VÅRD UTAN VÄNTAN – Nya Perituskliniken i Lund vill beta av den stora ”vårdskulden” inom urologi

Stockholm har Sophiahemmet, Göteborg har Carlanderska men först nu har södra Sverige fått ett eget privatsjukhus – i september öppnade cancerkliniken Peritus i Lund. Med fokus på urologi erbjuder kliniken toppmodern utrustning, avancerad specialistvård och snabba ledtider.
– Vi är ett komplement till den offentliga vården, säger professor emeritus Per-Anders Abrahamsson som hoppas att Peritus ska kunna hjälpa till att beta av den stora ”vårdskulden” inom urologi.

Det är inte varje dag ett nytt sjukhus öppnar i Sverige så det är med spänd förväntan Onkologi i Sverige besöker Perituskliniken någon vecka före det officiella öppnandet den 7 september. Kliniken ligger i Medicon Village i Lund, ett snabbt växande kluster inom life science beläget bara ett stenkast från både Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.
– Vi har byggt ett nytt sjukhus från grunden på bara två år, säger Per-Anders Abrahamsson som är medicinskt ansvarig och den som stolt visar oss runt i de skinande nya lokalerna. På förekommen anledning, många har ställt frågan, passar han också på att förklara valet av namn på kliniken. Peritus betyder expert på latin, ett ovanligt passande namn just här.

ENTUSIASTISK NYBYGGARANDA
I likhet med de övriga specialisterna på kliniken har han en minst sagt gedigen erfarenhet från den offentliga vården i Sverige och en meritlista inom urologi (han är bland annat före detta generalsekretare för EAU, European Association of Urology) som är alldeles för lång för att tas upp här. Men trots, eller kanske just på grund av, att han och kollegorna är riktiga veteraner råder en entusiastisk nybyggaranda på kliniken som har ett 30-tal anställda.

– Vi har inte startat den här kliniken som en kritik mot den offentliga vården men om den hade fungerat optimalt hade vi förstås inte behövts, konstaterar han. Det finns ett utbrett missnöje och frustration bland landets sjukhuspersonal som inte bara handlar om löner utan om arbetsvillkor. Många vill ha en förändring. Det har inte varit några svårigheter för oss att rekrytera personal. Vi erbjuder bra arbetstider och har program för kompetensutveckling för både sjuksköterskor och

Men de som kommer att ha störst glädje av den nya kliniken är nog alla patienter som står i vårdkö.
– Sverige har lägst antal vårdplatser per invånare i Europa och beslutsvägarna inom sjukvården är långa. Vår ambition är att avlasta den offentliga vården genom att kapa väntetiden för patienter som väntar på att få vård för sina urologiska problem. I augusti hade 27 000 patienter i Skåne inte fått vård enligt vårdgarantin.

KORTA LEDTIDER
Trots detta har det hittills inte varit möjligt för kliniken att få ett vårdgarantiavtal med regionen.
– Man har inte kunnat skriva avtal med ett fiktivt sjukhus, men nu när vi har öppnat och allt är igång kan vi teckna avtal när det gäller försäkringsbolagen. Och eftersom organiserad screening för prostatacancer nu är initierat
i Skåne och Västra Götaland kommer allt fler att söka vård hos oss på grund av de korta ledtiderna, förutspår Per-Anders Abrahamsson och förtydligar vad korta ledtider innebär för patienten.

Läs hela reportaget

Liknande poster

Årets värdar för Onkologidagarna

Läs mer...

Cancerforskaren Sara Mangsbo ny gästprofessor på SLU ”Immunonkologi en brygga mellan djur och människa”

Läs mer...

Mef Nilbert samordnar de svenska EU-insatserna: Vi måste bli aktivare med att implementera cancerplanen

Läs mer...