Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

1 500 personer sprang in nästan 300 000 kronor till gynekologisk cancerforskning

Lena Wäpplings Stiftelse arrangerar årligen välgörenhetsloppet Lenas Lopp för Livet, till stöd för gynekologisk cancerforskning. På grund av Coronapandemin genomfördes årets lopp i virtuell form under tre dagars tid: 1-3 september.

Lena Wäppling, själv drabbad av spridd äggstockscancer, startade 2019 en stiftelse för att stödja gynekologisk cancerforskning. Lena säger:

”Jag vill inte att någon ska behöva gå igenom det jag och andra kvinnor har gått eller går igenom. Vi behöver hitta ett sätt att upptäcka äggstockscancer tidigt, för då kan den enklare behandlas och sannolikheten för tillfrisknande är högre. Mer forskning behövs för att rädda liv.”

Lenas Lopp för Livet är stiftelsens största årliga evenemang och välgörenhetsloppet skulle ha genomförts i Sundsvall den första september och i Västerås den tredje september. På grund av det rådande läget med förbud om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer, genomfördes loppet virtuellt i stället. Deltagarna gick och sprang så långt de orkade, var de ville, i en timmes tid under tiden 1-3 september. I och med att sponsorer skänkte pengar per kilometer, uppmuntrades deltagaren att orka det lilla extra.

Välgörenhetsloppets virtuella upplägg blev en succé och fler än 1500 personer deltog, bland annat i Los Angeles, Abu Dhabi, Jönköping, Zürich, Östersund, Göteborg och förstås i Sundsvall och Västerås. Lena säger:

”Chansen att komma ut och motionera för en god sak uppskattades enormt.  De flesta deltog i Sundsvall och Västerås, men eftersom man kunde delta på ett flexibelt och säkert sätt under tre dagars tid, hade vi deltagare runt om i hela världen.”

Loppet arrangeras helt ideellt och varenda krona från deltagaravgifter och sponsorer går oavkortat till forskningsprojekt inom gynekologisk cancer. Årets lopp resulterade i att totalt 290.000 kronor samlades in.

”Det är ett helt fantastiskt resultat som överträffade alla förväntningar. Jag är otroligt glad att så många människor ville vara med och bidra. Nästa år hoppas vi kunna genomföra fysiska lopp igen, och kanske kombinera med ett virtuellt.” säger Lena Wäppling.

Äggstockscancer: I Sverige diagnosticeras cirka 700 kvinnor årligen i äggstockscancer och 550 dör. Idag är dödligheten hög eftersom det inte finns någon allmän screeningmetod och cancern ofta upptäcks i sena stadier.

Lena Wäpplings Stiftelse stödjer vetenskaplig forskning inom gynekologi, främst äggstockscancer. Stiftelsen har sitt säte i Västerås, men finansierar forskning över hela världen. I april 2020 delade stiftelsen ut nästan en halv miljon kronor i forskningsbidrag.

Forskningsbidrag kan sökas under perioden 1 oktober till 15 december.

Läs mer om stiftelsen och hur du ansöker på https://sv.lenawfoundation.com/

Kontakta Lena Wäppling, E-mail: [email protected]

Tel: +41 798766094

Liknande poster

Specialistläkare från mindre sjukhus på efterlängtad kurs

Forskning om äggstockscancer får nästan en miljon kronor