Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Kliniska studier central del av verksamheten på The Christie

Manchester är inte bara känt för fotboll och sitt musikliv. För onkologer är Manchester platsen för The Christie, Europas största cancercenter med 60 000 patienter per år och omkring 500 pågående kliniska studier. Här tar Maria Ekholm med oss till lärdomar och erfarenheter från en post-doc-vistelse på The Christie Hospital.

Manchester, beläget i nordvästra England, har drygt en halv miljon invånare i själva staden medan det bor cirka 2,8 miljoner i Greater Manchester. Området är mycket tätbefolkat och inom åtta mils radie bor över tio miljoner invånare. Staden hade en viktig roll inom textilindustrin under den industriella revolutionen, men på senare år är Manchester mest känt för sina fotbollslag och för dess rika musikliv. I onkologkretsar är Manchester också känt för The Christie Hospital eller ”The Christie” som det brukar kallas. The Christie grundades i slutet av 1800-talet av advokaten Richard Christie för att behandla cancersjukdomar och sjukhuset är uppkallat efter honom och hans fru Mary. Tidiga behandlingar inkluderade till exempel magsaftsextrakt från kor, men sedan dess har forskare på The Christie varit pionjärer inom cancerbehandling och några av milstolparna är:
• 1901: Behandling med röntgenstrålar
• 1905: Behandling med radium
• 1970: Första kliniska bröstcancerstudien med tamoxifen
• 1986: Först att använda odlad benmärg för behandling av leukemi
• 1991: Först att genomföra ”single harvest blood stem-cell transplant”
• 2002: Första centret i världen att införa ”image guided” strålbehandling i klinisk rutin
• 2008: The Christie blir Storbritanniens första Comprehensive Cancer Centre
• 2018: The Christie öppnar Storbritanniens första protoncenter

Idag är The Christie Europas största cancercenter och varje år behandlas här mer än 60 000 patienter. Här bedrivs omkring 500 kliniska studier och det finns en stor Fas-1-enhet. Därtill finns ett flertal ”Christie peripheral sites”, det vill säga hubbar på andra sjukhus runt om i Greater Manchester som bemannas av läkare från The Christie.

Läs hela reportaget

Liknande poster

Maria Ekholm och Ioannis Zerdes tilldelas nytt onkologistipendium för forskning inom bröstcancer

Läs mer...

Nytt partnerskap mellan de nordiska länderna och Nederländerna för kliniska studier inom cancer

Läs mer...

Bröstcancervården i Jönköping först ut med individuella patientöversikter

Läs mer...