Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Skräckupplevelse av dotterns knöl blev till prisbelönt novell

När IVA-sjuksköterskan och blivande läkaren Malin Ramlöv plötsligt upptäckte en knöl nära nyckelbenet på sin då 20 månader gamla dotter drabbades hon av en cancerskräck som det tog lång tid att hantera. Knölen var ofarlig, men för att bearbeta sin upplevelse skrev hon novellen ”Testraler” som vann en tävling utlyst av det snabbt växande nätverket ”Vem tar hand om doktorn?”

Malin Ramlöv är idag 35 år och bor i Jönköping med sin man och två barn, idag 6 och 10 år gamla. Hon blev färdig sjuksköterska 2010 och efter att bland annat ha arbetat som sjuksköterska på ambulans, på lungmedicin och som intensivvårdssjuksköterska (sedan 2015) går hon nu termin 8 på läkarprogrammet.

För snart fyra år sedan, när hon arbetade på IVA och precis hade sökt in på läkarlinjen, såg hon en knöl i området mellan halsen och axeln på sin lilla dotter.

– När man arbetar på IVA ser och tror man alltid det värsta. Alla varningsklockor ringde hos mig. Jag blev väldigt rädd och kände en enorm cancerskräck. Man vet ju att knölar alltid ska undersökas, säger Malin Ramlöv och berättar om den förfärliga tiden efter upptäckten, hur hon nästan maniskt läste på och läste på för att få veta vad dottern drabbats av.

FICK EN CANCERBAKSMÄLLA
– Det tog faktiskt en hel månad av otaliga undersökningar innan vi fick beskedet att det rörde sig om lipofibromatos, en mycket ovanlig men helt ofarlig tumör.

Trots det positiva beskedet mådde Malin dåligt långt efteråt. Oron och skräcken hade satt djupa spår hos henne, något hennes omgivning inte alltid riktigt kunde förstå, allt hade ju gått bra?

– Trots att mitt barn inte hade cancer drabbades jag av något som liknade det som många cancersjuka kan känna efter avslutad kurativ behandling, en slags cancerbaksmälla.

Det var först när hon i höstas, fyra år efter upplevelsen, satte ord på sina känslor som hon kände att hon hade bearbetat färdigt. Uttrycket ”att skriva av sig” är inte taget ur luften.

– Jag har inte skrivit särskilt mycket i mitt liv, förutom långa brev med allt som jag ville säga till olika personer, men som jag aldrig skickade iväg. Det var bara ren terapi, förklarar Malin som aldrig i sin vildaste fantasi hade kunnat föreställa sig att hon skulle vinna en tävling med novellen ”Testraler” som utspelar sig under en decemberdag 2018 när dottern, 1,5 år precis blivit inskriven på sjukhuset.

Läs hela artikeln

Liknande poster

Cancerforskaren Sara Mangsbo ny gästprofessor på SLU ”Immunonkologi en brygga mellan djur och människa”

Mef Nilbert samordnar de svenska EU-insatserna: Vi måste bli aktivare med att implementera cancerplanen

Han skrev boken om alla geniala forskare som inte fick Nobelpris