Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Succé-bok ges ut igen – 20 år senare

Det är inte bara bokens vackra titel – ”Draken lyfter i motvind”
– som förtjänar att uppmärksammas. Att boken som kom ut för mer än två decennier sedan nu ges ut igen är en lika ovanlig företeelse som författarens livsberättelse. Johanna Brohm (tidigare Strömberg) fick en aggressiv form av leukemi som 23-åring och har i år, drygt 25 år senare, opererats för meningiom. Boktiteln är synonym med hennes eget liv
– mycket motvind men framförallt en stark Drak-kraft.

Svullna lymfkörtlar på halsen är ett symptom som med lätthet kan viftas bort när man är 23 år och precis har startat vuxenlivet med egen lägenhet och en ny, spännande utbildning. Men de allt större lymfkörtlarna lät sig inte negligeras utan pockade alltmer på omedelbar medicinsk uppmärksamhet.
1997 fick unga Johanna Strömberg från Lindesberg diagnosen kronisk lymfatisk leukemi, en form av blodcancer som är vanligast bland äldre män.
– Att personer under 40 år kunde få den här sjukdomen var då så ovanligt att det inte ens fanns någon statistik. Och därmed saknades även möjligheten att ge mig en trovärdig prognos, berättar Johanna, som precis hade börjat på programmet för biomolekylär kemi på Södertörns högskola och valde att tolka svårigheten att få en prognos positivt.

Tack vare studierna hade hon mer kunskaper om immunologi och immunförsvar än många andra 23-åringar och hennes strategi blev att läsa allt om sjukdomen för att lära sig ännu mer – och att skriva en detaljerad dagbok om hela sjukdomsprocessen, inklusive benmärgstransplantationen som bara var en av flera svåra upplevelser.

Läs hela artikeln

Liknande poster

Nya kombinationsbehandlingar förlänger överlevnaden

Folkbildning i poddformat

Eldsjäl tar täten för cancervården