Nytt centrum ska ge bättre rehabilitering för cancerpatienter
Regionalt centrum för cancerrehabilitering öppnade 1 september och är resultatet av en regiongemensam utredning och efterföljande handlingsplan för cancerrehabilitering. Foto: Johanna Ewald St Michaels
Personer som behandlats för cancer kan drabbas av komplexa biverkningar, ibland många år efter avslutad behandling. För att fånga upp patienter med behov av mer avancerade rehabiliteringsinsatser startar nu ett regionalt centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Regionalt centrum för cancerrehabilitering har sina fysiska lokaler på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men vänder sig till patienter i hela Västra Götalandsregionen. Ett konsultativt kunskapscentrum som ska komplettera den cancerrehabilitering som finns, och fånga upp besvär som kan kräva mer avancerad rehabilitering.
– Vi vänder oss till patienter som har genomgått och avslutat en behandling för cancer, men har sena biverkningar av till exempel medicinsk behandling och/eller strålbehandling. Vi tar även emot patienter som lever med kronisk cancer. Allt fler lever längre med cancer och överlever sin cancer idag, men kan ha allt från tarmpåverkan till sexuella besvär, smärtproblematik, fatigue (trötthet), nutritionsproblem och psykisk ohälsa, säger Maria Lancha, enhetschef på Cancerrehabiliteringen.
Hon har tillsammans med Marianne Jarfelt, vårdenhetsöverläkare, sökt statsbidrag för att starta upp mottagningen som består av ett multiprofessionellt basteam med läkare, specialistsjuksköterskor, arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut, sexolog, kurator, psykolog, och rehabiliteringskoordinator.
Från 1 september i år tar de emot patienter som kan komma på remiss från hela Västra Götalandsregionen, både genom fysiska möten och digitalt. Alla remisser bedöms av teamets professioner gemensamt, för att man i nästa steg ska kunna erbjuda en skräddarsydd rehabilitering och vid behov koppla in andra specialiteter.
Jämlik cancervård med helhetsperspektiv
– Behandlingen kan se så olika ut och vissa drabbas av mer komplexa biverkningar. Frågan är långt ifrån ny inom cancervården, berättar Lisen Heden, specialistsjuksköterska inom onkologi.
Hon har lång erfarenhet inom rehabilitering och biverkningar efter behandling för bäckencancer, där man i många år haft ett strukturerat omhändertagande för att fånga upp komplexa biverkningar.
– Cancervården idag är fantastisk, men det finns inte resurser att se till alla problem en patient kan ha som kopplas till cancern. Man tar det mest akuta och ibland kanske man inte ens kopplar ihop de problem man har med cancerbehandlingen. Men med det här centrumet är meningen att man ska kunna få den rehabiliteringen oavsett cancerdiagnos, säger hon.
Regionalt centrum för cancerrehabilitering är resultatet av en regiongemensam utredning och efterföljande handlingsplan för cancerrehabilitering som gjordes 2019. Där kom behovet av en jämlik cancervård med helhetsperspektiv fram, vilket lett fram till att man i september 2024 nu tar emot de första patienterna på centrumet.
– Det blev naturligt att vi inom onkologi och cancerrehabilitering på Sahlgrenska blev verksamheten som ansökte om statsbidrag för att få starta igång detta. Att det hamnade här på Sahlgrenskatomten har många fördelar, men framför allt så finns all specialistkompetens väldigt nära. Det här centrumet inkluderar alla cancerdiagnoser så det kan vara väldigt spritt vad patienterna har för behov, säger Maria Lancha.
Text: Karin Eurenius, Sahlgrenskaliv, [email protected]