Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

AI-teknik i cancervården: Betydande tidsbesparingar med Min vårdplan

Nu hjälper AI att korta arbetet med att ta fram patientinformationen till Min vårdplan för personer med en cancerdiagnos. Det nya sättet att arbeta sparar tid och håller fortsatt hög kvalitet. En första AI-genererad Min vårdplan har nyss publicerats.

Min vårdplan innehåller viktig information för personer med en cancerdiagnos. Patientinformationen om en cancerdiagnos är ofta på över 200 sidor. Vårdpersonalen väljer ut vilka delar de enskilda patienterna ska se i sin Min vårdplan. Hittills har över 20 Min vårdplan för olika cancerdiagnoser tagits fram, och fler är på väg. Arbetet med att utarbeta en Min vårdplan kan ta två år. Dessutom uppdateras Min vårdplan när nya riktlinjer kommer i vårdprogrammen. I arbetsgrupperna finns personer från cancervårdens professioner och patientföreträdare. För att effektivisera arbetet och använda vårdpersonalens tid bättre startade RCC i höstas ett AI-projekt. Nu är den första Min vårdplan klar som tagits fram med hjälp av AI, Min vårdplan för lever- och gallvägscancer.

–Den absolut största skillnaden var den otroliga tidsvinst vi gjorde. Tack vare att vi fick ett AI-genererat textunderlag att utgå ifrån lyckades arbetsgruppen under enbart ett par dagar utföra arbete som vanligen tar flera månader, säger Linnea Hedegren handläggare för Min vårdplan för lever- och gallvägscancer.

Linnea Hedegren handläggare för Min vårdplan för lever- och gallvägscancer.

Arbetsgruppen för Min vårdplan väljer ut vilka källor AI:n ska använda sig av. Främst är det information från vårdprogrammen men kan även vara andra pålitliga källor. AI:n föreslår ett utkast utifrån Min vårdplans struktur och 1177:s språkliga riktlinjer. Resultatet blir texter som vårdpersonal och patienter känner igen. Arbetsgruppen granskar att informationen stämmer och en språkkonsult ser över språket.

I arbetsgruppen fanns i början osäkerhet om AI:n kunde skapa högkvalitativt innehåll. Men förslagen som AI:n tog fram skapade förtroende för det nya sättet att arbeta. Motivationen ökade i gruppen eftersom gruppmedlemmarnas kompetenser användes mer effektivt.

– Det har gått över förväntan att ta hjälp av AI. AI-verktyget var fortfarande under uppbyggnad när vi testade det men lyckades ändå leverera ett kvalitativt underlag, säger Linnea Hedegren handläggare för Min vårdplan lever- och gallvägscancer.

Nästa steg är att använda AI för alla Min vårdplan-arbetsgrupper. Claire Micaux, nationell samordnare för Min vårdplan, ser att det är tidspressat i vården och vill använda kompetens på rätt sätt:

– Tidsbesparingarna gör att personer med cancer snabbare kan få tillgång till innehållet i Min vårdplan. På lite längre sikt hoppas vi att AI kan skapa mer personcentrerade vårdplaner. Det skulle ge mer individanpassat innehåll som patienten kan styra själv. Målet är att förbättra både vården och patientupplevelsen, säger Claire Micaux.

Claire Micaux, nationell samordnare för Min vårdplan

AI hjälper arbetet med Min vårdplan genom att skapa:

Mer tid och utrymme att använda professionens kompetens på rätt sätt

Mer enhetliga texter

Mer diagnosanpassade texter

Minskat behov av remissrundor

Tydligare referenser och källhänvisning till bland annat vårdprogrammen

Det här är Min vårdplan
Min vårdplan innehåller viktig information för personer med en cancerdiagnos via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177. Min vårdplan möjliggör delaktighet och inflytande för patienter genom hela vårdförloppet. Sedan 2020 har RCC varit ansvarig utgivare för Min vårdplan.