Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Prostatype Genomics i amerikanskt samarbete

Prostatype Genomics meddelar att professor E. David Crawford, MD, en internationellt erkänd expert inom prostatacancer, kommer att bli den första urologen i USA med tillgång till Prostatype®-testningstjänsten för klinisk användning. Samarbetet med professor Crawford, inklusive tidig tillgång till tjänsten, ingår i förberedelserna inför en landsomfattande lansering och förväntas bidra till att amerikanska urologers förväntningar kan mötas när detta nästa generations prognostiska test för patienter med prostatacancer lanseras i USA.


Prostatype Genomics inleder samarbete med professor E. David Crawford, MD, University of California San Diego, inför den kommersiella lanseringen av Prostatype® i USA

Prostatype Genomics har nyligen meddelat att bolaget uppnått flera viktiga regulatoriska milstolpar som krävs för att nå marknaden i USA, världens största och viktigaste marknad för prognostiska biomarkörer för prostatacancer som i dagsläget värderas till cirka 2 miljarder SEK (200 miljoner USD) årligen. Dessa milstolpar inkluderar förvärvet av en CLIA-licens och CAP-ackreditering, vilket bäddar för att Prostatype® kan bli kommersiellt tillgänglig i USA. Dessutom förväntas godkännande om kostnadstäckning (reimbursement) från Medicare senare under detta år.

Professor Crawford är en internationellt erkänd expert inom urologisk cancer, och specifikt inom prostatacancer. Han är en aktiv medlem i många nationella och internationella organisationer, inklusive American Society of Clinical Oncology, The American Urological Association (AUA), samt American Association for the Advancement of Science.

Han innehar positionen Jack A. Vickers Director of Prostate Cancer Research vid University of California San Diego samt är professor i urologi inom dess avdelning för urologi. Professor Crawford har genomfört forskning inom behandling av avancerad urinblåsecancer, metastatisk adenocarcinom i prostatan, hormonresistent prostatacancer, samt andra områden inom urologiska infektioner och sjukdomstillstånd. Han är författare eller medförfattare av över 810 vetenskapliga artiklar, har publicerat sju avancerade läroböcker (textbooks), författat över 60 bokkapitel, och givit mer än 2 200 utbildningsföreläsningar för patienter och läkare. Professor Crawford är chefredaktör för Grand Rounds in Urology sedan juni 2019.

Prostatype Genomics vd Fredrik Persson kommenterar:
– Vi är stolta över att kunna presentera detta viktiga samarbete med professor Crawford, som är en av de ledande och mest respekterade urologerna i USA och internationellt. Professor Crawfords omfattande erfarenhet inom området för prostatacancer, inklusive molekylära biomarkörer, kommer att fungera som vägledning för Prostatype Genomics under den initiala kommersiella lanseringen av Prostatype® i USA, vilken kommer att inledas kort efter att det sista steget i den regulatoriska processen har tagits. Professor Crawfords synpunkter, rekommendationer, och kliniska erfarenhet med Prostatype® kommer att skapa en standard för våra aktiviteter i USA. Vi kunde inte ha önskat oss en högre kvalificerad och mer kunnig samt respekterad urolog till våra förberedelser inför vår etablering på USA-marknaden.

Professor E. David Crawford, kommenterar:
– Prostatype® är en innovativ prognostisk genetisk biomarkör för prostatacancer, och jag ser fram emot att erhålla klinisk erfarenhet med detta test. Den unika och mest iögonfallande egenskapen hos Prostatype® jämfört med prognostiska biomarkörer för prostatacancer som finns tillgängliga i USA i dagsläget är att Prostatype® fokuserar på genuttrycken som huvudsakligen uttrycks i embryonala stamceller. Det finns så starka vetenskapliga bevis som stödjer träffsäkerheten hos Prostatype® att jag vågar säga att jag tror att det här kommer att vara den mest lovande biomarkören som lanseras i USA under 2024. I kommer att börja använda Prostatype® i min kliniska praktik, och jag hoppas att min erfarenhet och feedback till Prostatype Genomics kommer att vägleda bolaget på bästa möjliga sätt i USA ur ett kliniskt perspektiv.

Om Prostatype Genomics AB
Prostatype® är ett gentest som finns tillgängligt för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB.