Prostatatest i kiosken – unikt samarbete för att uppmärksamma prostatacancer
November är den månad på året när kampen mot prostatacancer uppmärksammas lite extra. Pressbyråns populära – och mycket viktiga – lusseballe är därför tillbaka. Nytt för i år är att män som är över 50 år, under v. 46 kan ta ett kostnadsfritt PSA-prov vid Pressbyrån på Klarabergsgatan i Stockholm. Provtagningen är ett samarbete mellan Unilabs, Capio och Pressbyrån.
– För att fler ska testa sig i tid behöver vi sänka trösklarna och öka tillgängligheten till provtagning. Ett sätt att göra det är att se till att man kan testa sig i sin vardagsmiljö. Det här initiativet känns därför inte bara viktigt för att öka kunskapen om prostatacancer utan också för att prova nya sätt att nå personer som kan ha nytta av att testa sig, säger Thomas Lindahl, Medicinsk chef på Unilabs Sverige.
– När vi lanserade Lusseballen förra året ville vi uppmärksamma ett viktigt ämne på ett lättsamt sätt. I efterhand vågar jag nästan påstå att budskapet om att testa sig letade sig in i vartenda fikarum i landet. Därför känns det otroligt att kunna ta det ett steg längre i år och även erbjuda testning i butik, säger Lennart Schultz, Marknads- och kommunikationschef på Reitan Convenience Sverige.
I Sverige drabbas ungefär 10 000 män av prostatacancer varje år. Fler än 125 000 män lever idag med prostatacancer. Unilabs analyserar ca 180 000 PSA-test varje år. De som testar sig på Pressbyrån och har förhöjda PSA-värden får en remiss direkt till Capio Urokirurgiskt Centrum, för fortsatt utredning.
– Jag får ofta frågan om vad man kan göra för att förebygga prostatacancer. Det enda sättet är att hålla koll på om man har ett förhöjt PSA-värde, som kan tyda på prostatacancer. Ta ett PSA-prov på din vårdcentral, eller kom förbi oss på Pressbyrån, uppmanar Martin Bergman, urolog på Capio Urokirurgiskt Centrum i Stockholm.
– Ju tidigare en prostatacancer upptäcks desto lättare är det att behandla den. Idag finns det tyvärr ingen nationell screening för prostatacancer i Sverige. Frågan var senast uppe hos Socialstyrelsen 2018 som då sade nej. Idag finns det betydligt mer kunskap och bättre behandlingsmetoder så det vore läge att ta upp frågan igen, avslutar Thomas Lindahl.