Första personen får virus mot sin cancer

Första personen får virus mot sin cancer
Som första person i världen testar nu Jan-Erik Jansson så kallad genmodifierad virusbehandling mot sin sjukdom. Det finns inga garantier men är en chans för honom och många fler som är cancersjuka. ”Jag är otroligt glad att få vara med om det här”, säger han.

Det var i början av 2016 som Jan-Erik skulle till sjukhuset för att diskutera kommande behandlingar för den neuroendokrina cancer, en typ av hormonproducerande tumörer som oftast uppstår i mag-tarmkanalen eller lungorna, han diagnostiserades med för snart sju år sedan. Utsikterna såg inte så ljusa ut, det visste han. Trots operation av huvudtumören i ena lungan, cytostatika och biologiska läkemedel hade han fortfarande metastaser i skelett och lever. Vid mötet fick Jan-Erik ett erbjudande, en möjlighet han inte kunnat drömma om.

– Min läkare frågade om jag ville delta i en studie där man för första gången någonsin testar att använda ett förkylningsvirus som behandling mot min sjukdom. Tydligen hade jag de rätta förutsättningarna och hade därför valts ut. Jag blev jätteglad och sa ja direkt, berättar Jan-Erik.

Behandlingarna startade

Efter en hel del förberedelser var det tre månader senare dags för behandlingsstart. På operationsavdelningen var stämningen förväntansfull inför det 1-2 timmar långa ingreppet. Vid behandlingarna går läkarna in via ett blodkärl i ljumsken och sprutar in det genmodifierade förkylningsviruset i levern, så nära tumörerna som möjligt. Tanken är att viruset ska döda cancercellerna och att immunsystemet ska väckas till liv och bekämpa andra tumörer i kroppen.

– Det har varit fullt pådrag vid flera av behandlingarna och ibland är hela operationssalen full med folk. Alla professorer och hela filmteam har varit på plats vilket bara är kul. Jag är positiv till min natur och tycker att det här är jättespännande på alla sätt, berättar Jan-Erik som under året fått totalt åtta behandlingar.

En biverkning är influensaliknande symtom i form av muskelvärk, feber och snuva. Det här är något som givetvis kan vara lite jobbigt, men samtidigt något som läkarna gärna vill se eftersom biverkningarna kan vara ett tecken på att behandlingen fungerar.

– Det var en smått absurd situation när jag efter första omgången fick feber och hade ont i kroppen. Läkarna kom in på rummet och tjoade och applåderade i takt med att febern steg och svetten rann, berättar Jan-Erik och skrattar.

God fysik

Till en början fick Jan-Erik influensaliknande symtom ett par dagar i samband med behandlingen och kunde arbeta halvtid med sitt jobb som brandinspektör. Sedan en tid håller sjukdomskänslan i sig i stort sett hela tiden och därför är han sjukskriven. Jan-Erik tror att en stark grundkondition hjälpt honom fram till där han är idag. Ett fysiskt aktivt liv med bland annat judoträning, Vasalopp och ett tidigare arbete som rökdykare har stärkt hans kropp.

– Jag är nog ganska stark psykiskt också. Jag är en positiv person och tror att en ljus grundinställning till livet kan ha en läkande effekt, säger han och betonar att hans fru och två barn varit viktiga stöd.

Vill bidra till andra

Samtidigt som Jan-Erik tänker positivt på framtiden är han realistisk eftersom det inte finns några garantier för att behandlingarna kommer att lyckas. Men han hoppas givetvis på att de ska fungera, att de kan förlänga hans liv eller kanske bota honom. Oavsett vad som händer är han tacksam över att få vara med att bidra till framtidens cancervård.

– Om det jag gör idag kan rädda någon annan i framtiden vore det fantastiskt. Det skulle vara det största av allt!

Cancerfonden har under många år bidragit med anslag till den forskargrupp som utvecklat det genmodifierade viruset.