Utomhusarbete – cancerrisk

Utomhusarbete – cancerrisk

Även människor som aldrig ligger i solstolen kan vara i riskzonen för hudcancer. Kanske tillbringar du mer tid i solen – på fritiden eller till och med på jobbet – än vad du inser? En undersökning som genomförts av hudläkarinitiativet Euromelanoma visar att många yrkesgrupper utsätter sig för UV-strålning på arbetstid.

Varje år drabbas flera tusen svenskar av hudcancer och omkring 500 personer dör årligen av den allvarligaste formen, malignt melanom1. Nästan alla fall med malignt melanom kan härledas till intensivt solande1 och hudcancern uppstår således ofta på kroppsdelar som utsätts för mycket sol (både UVA- och UVB-strålar) som ansikte, hals, rygg, armar och ben3.

–          Thailand på vintern och segelbåten på sommaren – det senaste årtiondet har vi sett en kraftig ökning i antalet hudcancerfall och våra semestervanor har antagligen en stor del i det. Men många av oss solar även i vardagen, när vi går hemma i trädgården eller när vi är på jobbet, säger Ada Girnita, överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Solna.

Tidigare data visar att svenskar uppger att de tillbringar mycket tid utomhus på jobbet och/eller fritiden2. För att undersöka hur mycket UV-strålning vi utsätts för på jobbet genomfördes Solbarometern – en punktmätning med UV-mätare.

Högst UV-exponering enligt Solbarometern:

1.       Mätingenjör
2.       Parkingenjör
3.       Barnskötare

Mätningen visade att personer i många olika yrkesgrupper utsätts för solljus – och därmed skadlig UV-strålning – på jobbet. De yrkesgrupper som i mätningen exponerades mest för UV-strålning var mätingenjör, följt av parkingenjör och barnskötare. Minst solljus fick deltagarna i yrkeskategorierna politiska tjänstemän och receptionister.

Men även yrkesgrupper som får lite sol under arbetspasset kan vara i riskzonen för att bränna sig under arbetsdagen.