Akademiska startar podcast om cancer

Akademiska startar podcast om cancer
Akademiska sjukhuset startar podcast om cancer. Den 25 augusti släpps det första avsnittet och därefter kommer ett nytt avsnitt per månad. Främsta syftet med ”En podd om cancer” är att ge stöd, råd och hjälp till personer som lever med cancer, som drabbade eller anhöriga. I varje avsnitt medverkar en patient som tillsammans med en expert pratar om olika aspekter av cancersjukdomen.

Var tredje person i Sverige drabbas idag av cancer, vilket innebär att i stort sett alla kommer i kontakt med och berörs av sjukdomen.

– Informationsbehovet är stort, så det känns viktigt för oss att kunna erbjuda en ny informationskanal där man i lugn och ro kan få lyssna på andras erfarenheter, tankar och känslor och samtidigt även ta del av expertkunskap, berättar Lotten Åsén Blomqvist, sjuksköterska och programledare för podden.

Hon betonar att podden har flera målgrupper, både cancerdrabbade, närstående och personer som vill veta mer om cancer. Patienterna som medverkar är i olika åldrar och har olika diagnoser. Tillsammans med experter delar de med sig av sin erfarenhet och kunskap.

I första avsnittet medverkar Fredrik som fick diagnosen lungcancer 2013, precis efter att ha fyllt 35 år. Läkaren förklarade att det inte fanns någon bot, endast mediciner som bromsar sjukdomsförloppet. Tre år senare lever Fredrik fortfarande ett normalt liv. Kommande avsnitt handlar om koloncancer, cancer under graviditet, bröstcancer och cancer hos barn och ungdomar.

– Vår podd ligger rätt i tiden och den gör informationen mer lättillgänglig och enkel att ta till sig. Det är viktigt att vi underlättar för våra patienter på alla sätt och vis, säger Lotten Åsén Blomqvist.

På poddens webbplats kan man lyssna på avsnitten och också maila in frågor och kommentarer.
Mer information:
Lotten Blomqvist, sjuksköterska och programledare för podden, tillika samord­nare för Cancerrådet i Uppsala, 070-960 91 93
Hans Hägglund, verksamhetschef blod- och tumörsjukdomar, 076- 721 20 20