Ny rehabiliteringsvecka ska hjälpa drabbade av gynekologisk cancer

Ny rehabiliteringsvecka ska hjälpa drabbade av gynekologisk cancer

CancerRehabFonden startar rehabvecka för kvinnor med gynekologisk cancer.

Den 2 – 7 oktober arrangerar CancerRehabFonden för första gången någonsin en rehabiliteringsvecka speciellt för kvinnor som drabbats av gynekologisk cancer. Programmet behandlar både fysisk och psykisk hälsa och tar även upp sexuell hälsa.

Varje år drabbas ca 2800 kvinnor av gynekologisk cancer och de vanligaste formerna är livmoderkroppscancer, äggstockscancer och livmoderhalscancer. Deltagarna på rehabveckan kommer bland annat få träffa specialistsjuksköterska Lenita Lundin, som har stor erfarenhet inom gynekologisk onkologi. Rehabprogrammat innehåller bland annat samtal med inriktning ”att komma tillbaka till samlivet”.

– Det finns ett tabu kring att prata om hur cancersjukdom påverkar sex- och samlivet. Många drabbade kvinnor lider i tystnad och därför startar vi nu en rehabvecka specifikt för kvinnor med gyncancer, säger Eva Hansen, generalsekreterare på CancerRehabFonden. Vi vill ge dessa kvinnor en trygg miljö där de kan träffa andra i samma situation och få hjälp av kunnig och legitimerad personal.

CancerRehabFonden är en insamlingsorganisation som finansierar kostnadsfri rehabilitering för cancerdrabbade vuxna och återhämtningsresor för cancerdrabbade barn. Vår vision är att alla cancerdrabbade ska kunna få rehabilitering.

CancerRehabFonden är helt fristående från andra cancerorganisationer och får inga statliga bidrag, utan är beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi har ett 90-konto och Svensk Insamlingskontroll granskar årligen hur våra intäkter används.