Nu startar veckan mot hudcancer

Sverige ligger tillsammans med Danmark i ”toppen” i Europa när det gäller anmälda fall av hudcancer. (1) Därför startar denna vecka kampanjen Euromelanoma som ska få fler svenskar att uppmärksamma hudförändringar och i tid undersöka sig hos läkare.

Jämförande undersökningar visar att Sverige ligger på andra plats i Europa, efter Danmark, när det gäller antalet fall av hudcancer.(1) Sol- och semestervanor där huden oskyddad utsätts för stark strålning antas bidra till att hudcancer blir vanligare i Sverige.(2) Därför vill hudläkarna bakom kampanjen Euromelanoma lära svenskar mer om faran med att sola.

–          Huden glömmer inte, vilket innebär att solskador från barn- och ungdomsåren kan leda till hudcancer senare i livet. Vi måste bli bättre på att skydda oss mot solens strålar, säger Ada Girnita, som är överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och koordinator för Euromalanomakampanjen i Sverige.

Om hudcancern upptäcks i tid ökar behandlingsmöjligheterna. Att själv kontrollera sin hud regelbundet och att gå till läkare med misstänkta hudförändringar är därför viktigt. Den här veckan, mellan den 5 och 9 maj erbjuder över 40 hudmottagningar I Sverige undersökningstider utan krav på remiss.  Boka tid via:  www.euromelanoma.com/sweden.

–          Långt ifrån alla födelsemärken är farliga men det  är bättre att gå till läkaren en gång för mycket än för lite. Det gör inte ont att bli undersökt och en tidig upptäckt har stor påverkan på behandlingsmöjligheterna, säger Ada Girnita.

Tabell: Fall av malignt melanom hudcancer i Europa 2008 (per 100 000 invånare)

Land Man Kvinna
Danmark 20,4 26,1
Sverige 21,8 20,5
Nederländerna 19,2 23,1
Slovenien 18,9 19
Tjeckien 18,4 15,4
Irland 14,5 18,9
Storbritannien 15,9 16,5
Tyskland 15,5 15,7
Finland 16 13,1
Luxemburg 12,2 13,8

Källa: European Age-Standardised rates calculated by the Statistical Information Team at Cancer Research UK, 2011 using data from GLOBOCAN 2008 v1.2, IARC, version 1.2.http://globocan.iarc.fr/

–          Även om dessa siffror har ett par år på nacken är de fortfarande relevanta och en sporre för alla oss som vill minska förekomsten av hudcancer i Sverige, säger Ada Girnita.

Om Euromelanoma 2014

Euromelanoma 2014 är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. I Sverige pågår Euromelanom i år från den 5 till den 9 maj. Över 40 hudmottagningar i landet deltar och erbjuder nästan 5000 undersökningstider utan krav på remiss. Alla mottagningar har tidsbokning. Vanlig patientavgift och högkostnadsskydd gäller. För mer information om var och när undersökningstider finns besök: www.euromelanoma.com/sweden

Cancerfonden, Radiumhemmets Forskningsfonder och Melanomföreningen samarbetar med Euromelanoma i Sverige.

I samband med Euromelanoma genomförs också iniativet #backie i sociala medier för att ytterligare uppmärksamma vikten av att undersöka sin hud. För mer information, besök: www.backie.se

Euromelanoma 2014 sponsras i Sverige av Leo Pharma och La Roche-Posay.

Om hudcancer

Drygt 60 000 människor i Sverige har eller har haft hudcancer. Det är den tredje vanligaste cancerformen.  Den allvarligaste formen av hudcancer heter malignt melanom. År 2012 rapporterades 3 368 fall av malignt melanom i Sverige. Det är en ökning med 73 procent jämfört med tio år tidigare. (3)

Källhänvisningar i texten:

1.       European Age-Standardised rates calculated by the Statistical Information Team at Cancer Research UK, 2011 using data from GLOBOCAN 2008 v1.2, IARC, version 1.2.http://globocan.iarc.fr

2.       Cancerfondsrapporten 2014

3.       Socialstyrelsens Cancerregister, Tumördiagnos 190, Malignt melanom i huden