Nära cancer har gjort årets insats i cancervården

Nära cancer har gjort årets insats i cancervården
Webbstödet Nära cancer har idag fått utmärkelsen som Årets insats i samband med Framtidsgalan. Nära cancer har startats på initiativ av Johanna Joneklav och Katrin Bartfai Jansson, vid onkologiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro. När någon i familjen får cancer drabbas hela familjen. För att stötta unga anhöriga och få fler att våga prata om sjukdomen startade de www.näracancer.se

– Genom Nära Cancer når vi ungdomar och unga vuxna som står nära någon som har cancer, som ofta inte har någon kontakt med vården sedan tidigare. Här de får en chans att ställa frågor till vården och dela sina upplevelser med andra. Många som arbetar i vården och inom skolan är också intresserade av hur de kan förbättra för unga anhöriga och vi håller föreläsningar och workshops för dem, säger Katrin Bartfai Jansson.

Nära cancer utsågs till vinnare i Framtidsgalans kategori Årets insats med motiveringen:

”Pristagaren av Årets insats har med stort hjärta och mycket klokhet betytt mycket för väldigt många. Unga anhöriga till cancerpatienter kan nu få rådgivning, stöttning och kunskap från vårdpersonal var de än finns och när de än behöver. Samtidigt får de dela sina känslor och tankar med andra i samma situation.

Vinnarna av Årets insats har skapat en mötesplats som genomsyras av kunskap, gemenskap och omtanke. Pristagaren gör stor skillnad för tusentals unga under deras kanske värsta period i livet. Det tycker vi är Årets insats.”