Mammas Liv – en unik barnbok om cancer

Hur förklarar man för ett barn att mamma är allvarligt sjuk? Det var något som Mi Tyler funderade på när hon själv som småbarnsmamma drabbades av ett återfall i cancer. Det är dessa funderingar som ligger bakom den högaktuella barnboken Mammas Liv.

Över 20 000 människor drabbas av någon form av cancer i Sverige varje år. När en människa får ett cancerbesked drabbas hela familjen och alla närstående.

Men fram till nu har det inte funnits någon barnbok som kan hjälpa föräldrar att förklara sjukdomsprocessen för små barn.

– Jag letade efter en barnbok som kunde hjälpa mig att förklara processen för mina barn på ett sätt som de kunde förstå och relatera till, säger Mi Tyler.

– En bok om något som drabbar så många måste ju finnas tänkte jag, men den fanns inte. Så jag bestämde mig för att skriva den själv, fortsätter Tyler.

– De bilder barn målar upp för sig själva är ofta värre än verkligheten. Därför är det viktigt att lyfta fram och prata med barnen om vad som händer. Genom samtal på barnens egen nivå så blir en förälders sjukdom inte så nattsvart som den annars riskerar att bli.

Mi Tyler har en bakgrund inom journalistiken och hon har verkat som skribent i hela sitt yrkesverksamma liv. I år medverkar hon med två noveller i novellsamlingar som ges ut i Storbritannien.

Mammas Liv är illustrerad av Malin Ahlin, en illustratör och författare som trots sin unga ålder redan hade hunnit med att illustrera tre barnböcker innan hon tog sig an Mammas Liv. Hennes tidigare böcker är Månulvarna, Katten som älskade regn (av Henning Mankell) och Jag är ett litet liv (av Mårten Melin). Hennes kritikerrosade bilderbok, Månulvarna ska nu bli film i regi av Nima Yousefi. Den planeras ha premiär i början av 2015

– När man skriver en barnbok så skapar man inre bilder till texten. Just Malins förmåga att fånga ansiktsuttryck och detaljer gjorde att jag direkt såg att hon förstod mina inre bilder och kunde omsätta dem till de underbara illustrationer som finns i boken, säger Mi Tyler.
mammasliv-2400