Malignt melanom – Män utsätter sig för störst hudcancerrisk

Malignt melanom – Män utsätter sig för störst hudcancerrisk
– Hudcancer är en av de cancerformer som är enklast att behandla, och chansen för att bli helt frisk är mycket bra om diagnosen ställs tidigt. Men som hudläkare har jag märkt att färre män än kvinnor kommer för att undersöka sina hudförändringar. En Sifo-undersökning som vi nu har genomfört bekräftar detta – och visar dessutom att långtifrån alla män själva regelbundet undersöker sin hud, säger Ada Girnita, överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och koordinator för Euromelanoma i Sverige.

Under april 2015 genomfördes en Sifo-undersökning på uppdrag av det europeiska initiativet mot hudcancer, Euromelanoma2. Syftet var att ta reda på mer om hur svenskar ser på, och förhåller sig till, solande, att själv undersöka sin hud och att söka läkare vid hudförändringar. Resultaten visar att män generellt utsätter sig för större hudcancerrisk än vad kvinnor gör.

Majoriteten undersöker sig inte regelbundet

Tre av fyra män undersöker inte regelbundet själva sin hud och tre av fem män har aldrig besökt en läkare för att kolla upp en hudförändring. Några av de vanligaste anledningarna till att män väljer att inte undersöka sig är att de inte tror att de kan drabbas, att de inte orkar, eller att de inte bryr sig.

Undersökningen visar också att fler män vistas utomhus i arbetet, men att endast 18 procent av män över 65 år alltid smörjer sig med solskyddsfaktor.

– Eftersom hudcancer oftast orsakas av intensiv UV-strålning exponering är det viktigt att alltid skydda sin hud. Det gäller vid all utomhusaktivitet och inte bara i solstolen, säger Ada Girnita.

Boka tid utan remiss Alla hudförändringar är inte farliga. Vid hudförändringar som växer, ändrar form eller färg, skiljer sig från övriga födelsemärken, har ojämna kanter, är större än 5 mm, kliar, eller ser ut som ett sår som inte läker, rekommenderas att söka läkare.

Från och med idag den 29 april är det möjligt att boka remissfri undersökningstid på cirka 50 hudkliniker runt om i Sverige. För mer information om var och när undersökningstider finns besök: www.euromelanoma.com/sweden.

Alla tider på året går det också bra att kontakta sin vårdcentral för en första bedömning av misstänkta hudförändringar, vårdcentralen remitterar vid behov vidare till en hudspecialist. Vanlig patientavgift gäller såväl under Euromelanoma som annars.