Läkare med patienten i fokus belönas med årets Lungcancerstipendium

Årets lungcancerstipendiat: Läkare med patienten i fokus belönas med årets Lungcancerstipendium

kristina-lamberg

Kristina Lamberg, överläkare vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Akademiska sjukhuset i Uppsala får årets lungcancerstipendium som delas ut av Lungcancerföreningen Stödet.

Syftet med stipendiet är att uppmärksamma insatser som leder till att lungcancer upptäcks och behandlas tidigare. I motiveringen för att utse Kristina Lamberg sägs att hon i sitt arbete vid Akademiska sjukhuset och i lungcancerstudiegruppen alltid haft ett tydligt patientperspektiv vilket gör henne till en läkare som är mycket uppskattad av patienterna.

– Jag blev jätteförvånad när Stödet ringde och berättade att jag fått detta stipendium, men det känns väldigt, väldigt kul att få denna fina utmärkelse. Jag kommer att använda pengarna till att ta med mig en kontaktsköterska och en koordinator och göra ett studiebesök någonstans där vi kan hämta hem ny kunskap, säger Kristina Lamberg, årets lungcancerstipendiat.

Kristina Lamberg är lungcancerläkare och processledare för lungcancer vid Regionalt Cancercentrum (RCC) Uppsala-Örebro, ansvarig för läkemedelsstudier, medlem i Svenska Lungcancergruppen och ingår i regionala vårdprogramgruppen.

– Det har hänt mycket inom lungcancer de senaste åren. Det har kommit flera nya läkemedel och helt nya möjligheter att göra tester på tumören för att underlätta att ge rätt behandling till rätt patient, säger Kristina Lamberg.

Lungcancerföreningen Stödet är en oberoende, ideell rikstäckande förening för patienter, anhöriga och yrkesverksamma inom lungcancervården och arbetar sedan 2004 med att stödja patienter och anhöriga genom den tunga behandlingstiden, bland annat genom chatt och gratis stödsamtal (08-88 55 33).

– Kristina är mycket omtyckt av oss patienter, det bästa betyg en läkare kan få, säger Tommy Björk, ordförande i lungcancerföreningen Stödet

Årets stipendium är på 10 000 kronor och delas ut på Lungcancerdagen 1 november för nionde året i rad. I årets stipendiekommitté ingick Tommy Björk, ordförande i Stödet. Roger Henriksson, professor och chef för RCC Stockholm-Gotland, överläkare Hirsh Koyi, Gävle, docent Ola Brodin, Stockholm och Kerstin Cedermark, sköterska vid Cancerrehab center på Sabbatsbergs sjukhus