Kerstin Ahlberg är Årets Bröstsjuksköterska

Patienterna är mina idoler

kerstin-ahlberg
Kerstin Ahlberg från SÄS i Borås och BRO’s ordförande Elizabeth Bergsten Nordström. Foto: Björn Leijon

Vid en ceremoni i på Clarion Hotel Sign i Stockholm idag tilldelades Kerstin Ahlberg ett av Bröstcancer-Sveriges finaste pris – patienternas pris till Årets Bröstsjuksköterska.

Motiveringen lyder: ”Kerstin uppfattar snabbt genom sina frågor hur dagsläget är och har alltid idéer om hur hon skall hjälpa till. Kerstin är med sina 30 år på onkologen i Borås en mycket erfaren Bröstsjuksköterska. Med sin kompetens är hon en klippa för oss patienter och säkert också för kollegor på onkologen. Men det är hennes närvaro i stunden, hennes värme och engagemang i det personliga mötet som gör henne fantastisk. Kerstin har en enastående förmåga att kunna läsa av patienter och är en stor människokännare”

Patienterna är mina idoler
-Jag tycker det är oerhört belönande att kunna vända en många gånger jobbig och stressfylld situation till någonting hoppfullt som patienten kan gå stärkt ur. Det är inte svårt att ge för jag får så oerhört mycket tillbaka, säger Kerstin. Det är just i mötet med den enskilda människan jag ser min utmaning och tillfredsställelse. Patienterna är mina idoler!

-Utmaningen är att känna in den drabbade enskilda människans behov och hur vi tillsammans kan hitta vägar att på bästa sätt hantera och ta sig igenom den många gånger tuffa behandlingen. En viktig grupp är de kvinnor som får återfall och lever med kronisk sjukdom. De behöver extra mycket stöd och omsorg, forsätter Kerstin -De måste få må så bra som möjligt, så länge som möjligt. Man kan alltid göra något för att inge hopp och förbättra dessa kvinnors livssituation. Man märker verkligen hur Kerstin brinner för sitt arbete.

Att en ”vanlig sjuksköterska” utan specialistutbildning eller forskning i ryggsäcken lyfts fram säger något om hur viktigt vårt arbete är! Så TACK! Till er som nominerat mig!, avslutar Kerstin

Min kristna tro hjälper mig och i skogen och vid havet kan jag finna lugn.
Kerstin är en varm inkännande person. -Min kristna tro hjälper mig att fina frid mitt i oron, svarar Kerstin på frågan om hur hon hittar sitt lugn. En trygghet som hon sedan förmedlar vidare till sina patienter. Med ett oändligt tålamod och lugn bemöter hon funderingar, hon visar förståelse och uppmuntran. Kerstin är också en viktig länk till läkare för frågor som rör deras områden. Kerstin är född i Göteborg, uppvuxen i Jönköping och bor numera utanför Borås.
Men det är i den Bohuslänska skärgården hon har sitt hjärta, närmare bestämt på ön Tjörn. Här har hon firat alla sina somrar och ifrån skogen och havet hämtar hon sin kraft.

Priset ”Årets Bröstsjuksköterska” har instiftats av Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO i samarbete med Novartis för att uppmärksamma bröstsjuksköterskornas viktiga arbete. Priset har delats ut sedan 2008.