Gynekologisk cellprovtagning räddar liv!

Gynekologisk cellprovtagning räddar liv!

Antalet fall av livmoderhalscancer i Dalarna har ökat de sista åren.
– Vi har nu cirka 20 fall per år, jämfört med tidigare cirka 10-15 fall per år. Vid cellprovtagningen kan man upptäcka förstadier till cancer som man kan behandla bort, säger Hanna Sahlgren, specialistläkare inom gynekologi och medicinskt ansvarig för cellprovtagningsverksamheten på Kvinnokliniken i Dalarna.

Nationellt kvalitetsregister för livmoderhalscancerprevention analyserar varje år utvecklingen av livmoderhalscancer i Sverige, och i juni 2018 slogs det larm om en kraftig ökning. För att motverka ökningen har man rekommenderat införandet av ett nytt screeningprogram som godkändes av Socialstyrelsen 2015.

Region Dalarna införde det nya screeningprogrammet för livmoderhalscancer i januari 2018, redan innan larmet kom. Cellproven analyseras nu för HPV (humant papillomvirus) och ålder för sista screeningprovet har höjts från 60 till 70 år i Dalarna. Kvinnor mellan 23-70 år rekommenderas att lämna cellprov när de får en kallelse, för att förebygga livmoderhalscancer.

Efter 70 års ålder är det bara kvinnor som tidigare har blivit behandlade för betydande cellförändringar som fortsätter att få kallelser till provtagning var tredje år resten av livet.
– Symptomfria kvinnor som har följt screeningprogrammet och tagit sina cellprov behöver inte ta fler cellprov utöver de kallelser som skickas ut och inte heller efter det att kallelserna slutar komma efter 70 års ålder. Risken att utveckla livmoderhalscancer hos dessa kvinnor är mycket låg, säger Hanna Sahlgren.

Sedan 2012 ingår vaccination mot livmoderhalscancer i skolvaccinationsprogrammet. Det minskar också risken att utveckla livmoderhalscancer betydligt. Men även kvinnor som har blivit vaccinerade ska gå på cellprovtagning när de blir kallade.

– Gynekologisk cellprovning räddar liv! De kvinnor som tar cellprov när de blir kallade minskar risken för livmoderhalscancer, säger Hanna Sahlgren.