Vassare diagnostik vid urinblåscancer med fotodynamisk metod

Vassare diagnostik vid urinblåscancer med fotodynamisk metod
Med en fotodynamisk metod kan urinblåscancer upptäckas och behandlas effektivare på Akademiska. Cancercellerna återreflekteras i rött (vänster).


– Med den här metoden upptäcker vi även mindre tumörer som ofta är svåra att se i vanligt ljus. Det minskar risken för återfall, säger Per-Uno Malmström, professor och överläkare.

Metoden innebäratt urinblåsan fylls av ett läkemedel som tas upp av cancercellerna. I cancercellerna skapas då en tillfällig samling av fotoaktiva substanser som påverkas av ljus. När man undersöker urinblåsan med ett blått ljus återreflekteras cancercellerna i rött.

– Inom operationsverksamheten har metoden använts i över tio år under narkos, men nya instrument har gjort att det nu är möjligt att använda den även på vakna patienter på mottagningen. Det är både tryggare och enklare, berättar Per-Uno Malmström.

Urinblåscancer drabbar tusentals personer i Sverige varje år. Antalet fall har ökat med 40 procent de senaste 20 åren. De vanligaste symptomen är blod i urinen, att det svider när man kissar eller att man får återkommande urinvägsinfektioner.

Man är ännu inte säker på exakt vad som orsakar cancer i urinblåsan, men både livsstil och miljö har betydelse. Rökning är den vanligaste riskfaktorn. Cancerformen är vanligare hos män än kvinnor och flertalet diagnoser ställs i 60-80 årsåldern.