Första onkolytiska immunterapin mot malignt melanom – nu godkänd i Europa

Första onkolytiska immunterapin mot malignt melanom – nu godkänd i Europa
Europakommissionen har beslutat att godkänna Imlygic som det första onkolytiska viruset för behandling av cancer, i detta fall malignt melanom.
– Vi hoppas och tror att Imlygic ska bli ett värdefullt tillskott i arsenalen av behandlingar mot den mest aggressiva formen av hudcancer, spritt malignt melanom, särskilt i tidiga stadier, säger Bo Freyschuss, läkare och medicinsk chef vid Amgen. Läkemedlet är av en helt ny typ och bygger på ett genetiskt modifierat herpesvirus.  Imlygic – ett försåtsminerat herpesvirus.

Imlygic (talimogene laherparepvec) bygger på ett herpesvirus som har modifierats genetiskt för att attackera tumörceller utan att skada normala celler. Två av virusets gener har avlägsnats och ersatts med två kopior av en gen som kodar för GM-CSF (granulocyt/makrofag-kolonistimulerande faktor), en så kallad cytokin som aktiverar celler som stimulerar immunförsvaret att känna igen och förstöra cancerceller.

Imlygic injiceras direkt i melanomet. Väl på plats i cancercellen replikerar sig virus med sådan kraft att cellmembranet så småningom sprängs. Det ”splitter” som då bildas av döda tumörceller utlöser en andra attack då immunsystemet stimuleras att angripa tumörer var de än befinner sig i kroppen.