Fler män bör undersöka sin hud

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Varje år avlider nästan 500 personer av den allvarligaste formen av hudcancer, så kallat malignt melanom, i Sverige. Men hudcancer går att bota om den upptäcks i tid. Särskilt männen behöver bli bättre på att undersöka sig, säger svenska hudläkare, och erbjuder nu flera tusen undersökningstider i maj utan krav på remiss.

Under de senaste tio åren har den årliga ökningen av hudcancerformen malignt melanom varit nästan sex procent. För att få fler att undersöka födelsemärken och andra misstänkta hudförändringar genomför svenska hudläkare, tillsammans med kollegor över hela Europa, nu kampanjen Euromelanoma. Under en vecka i maj erbjuds undersökningstider direkt hos hudläkare, utan krav på remiss.  I år hoppas arrangörerna särskilt att män ska ta tillfället i akt.

–       Majoriteten av de som kommer till oss för att kolla upp sina födelsemärken är unga kvinnor. Och visserligen ökar hudcancer kraftig också i denna grupp men de som löper störst risk att dö av hudcancer är medelålders- och äldre män, säger Ada Girnita, som är överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och koordinator för Euromalanomakampanjen i Sverige.

Ensamboende män är de som har lägst överlevnad vid malignt melanom.

–       En färsk studie visar att ensamstående män kommer senare för att undersöka sig och har då en mer framskriden cancer, säger Ada Girnita.

Nästa alla (95 procent) fallen med malignt melanom kan härledas till intensivt solande. Allt för många tror, enligt Ada Girnita, fortfarande att brun hy signalerar god hälsa − eller åtminstone att de tål långt mer sol än vad som är nyttigt. Att skydda huden för solen och att lära känna sina födelsemärken är de bästa sätten att förebygga risken för allvarlig hudcancer.

–       Upptäcker du nya hudförändringar som inte liknar de andra, ett födelsemärke som växer eller exempelvis ett sår som inte vill läka så bör du kontakta läkare, säger Ada Girnita.

Euromelanoma pågår i Sverige från den 5 till den 9 maj. Alla mottagningar har tidsbokning. Vanlig patientavgift och högkostnadsskydd gäller. För mer information om var och när undersökningstider finns besök: www.euromelanoma.org/sweden