Euromelanoma-veckan 14–18 maj

Euromelanoma-veckan. Mellan den 14–18 maj räddar vi liv, med remissfria tider för att upptäcka hudcancer
Åsa Ingvar är hudläkare vid Skånes Universitetssjukhus, forskare vid Lunds universitet och ansvarig för Euromelanoma-veckan i Sverige. Hon uppmanar så många som möjligt att boka en remissfri tid för att genomgå en hudkontroll.

– En viktig del för att förhindra att cancer sprids är att upptäcka den snabbt. När du har koll på din hud och regelbundet undersöker dig minskar du risken för att drabbas.

Åsa menar att Sveriges hudcancerproblem bör tas på största allvar. Upp emot 90% av alla fall av hudcancer i Sverige är relaterade till överdriven solexponering.

– Vi solar alldeles för mycket och vi är dåliga på att använda solskydd. Det absolut viktigaste för att förebygga malignt melanom är goda solvanor, att använda rikligt med solskydd och att vara uppmärksam på nytillkomna eller förändrade pigment- och hudförändringar.

Om hudcancer upptäcks i tid kan man bota den med en enkel operation. Men alla hudförändringar är inte farliga. Det är de som växer, ändrar form eller färg, har ojämna kanter, kliar eller som bildar sår som bör bedömas av läkare.

Genom initiativet Euromelanoma och Euromelanoma-veckan den 14–18 maj har du nu alltså chansen att utan remiss genomgå en hudkontroll.

– Vi erbjuder flera remissfria tider för hudkontroll på mottagningar över hela landet, så jag hoppas verkligen att så många som möjligt bokar en tid, säger Åsa.

För information om var du kan boka remissfria undersökningstider besök: www.euromelanoma.org/sweden

Vanlig patientavgift gäller under Euromelanoma-veckan.

För mer information om Euromelanoma: Åsa Ingvar, hudläkare vid Skånes Universitetssjukhus, asa.ingvar@skane.se

Presskontakt: Cia Holst, projektledare Bästa Kompisar Reklambyrå, 0708-80 88 07, cia@bastakompisar.se