Blåvitt och Ung Cancer håller koll på bollarna

Blåvitt och Ung Cancer håller koll på bollarna

pungen
Trots att testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna talas det väldigt lite om sjukdomen. Det vill Ung Cancer och IFK Göteborg nu ändra på. I samband med matchen mot AIK på måndag uppmanar de gemensamt alla att hålla koll på sina bollar.

Har du koll på dina bollar? Vet du hur du ska klämma och känna för att upptäcka om något är fel? På måndag uppmärksammar Blåvitt och Ung Cancer gemensamt hur viktigt det är att hålla koll på bollarna, även utanför planen.

– Testikelcancer är en cancerform som de flesta överlever, om cancern upptäcks i tid. Därför är det otroligt viktigt att alla pungbärare lär sig hur man känner igenom sin pung för att tidigt upptäcka förändringar. Vi är oerhört tacksamma över att IFK hjälper oss att uppmärksamma detta i samband med matchen på måndag, säger Ung Cancers generalsekreterare Camilla Tuneberg.

Satsningen är en fortsättning på Ung Cancers projekt ”Kolla pungen” som startade 2013. Till matchen på måndag har Ung Cancer och IFK gemensamt spelat in filmer där profilerna John Alvbåge  och Patrik Karlsson Lagemyr berättar hur de själva håller koll på sina bollar och uppmanar andra att göra detsamma.

– För oss är detta livsviktig information som vi tillsammans med Ung Cancer har möjlighet att sprida. Genom våra spelare och anhängare uppmuntrar vi alla att hålla koll på sina bollar och att sprida informationen om hur man gör, säger Elisabeth Aderton, CSR-ansvarig hos IFK Göteborg.

En som vet hur viktigt det är att upptäcka förändringar i tid är Ung Cancers medlem Jens Svensson. Han var 26 år när han fick sin testikelcancerdiagnos.

– Jag hade aldrig haft en tanke på att jag kunde ha cancer, men ramlade av en slump in på kollapungen.se och läste pungbesiktningen där. Några dagar senare kom jag att tänka på det när jag stod i duschen och tänkte ”varför inte?”. Då kände jag en liten knuta som sedan visade sig vara testikelcancer spridd till lungorna, säger Jens som uppmanar alla att göra det till en vana att känna efter.

– Om du känner något, minsta illa, så åk och få det kollat på direkten! Det finns inget roligt alls med cellgifter.

Om du vill veta mer om hur du kollar pungen och gå igenom Ung Cancers pungbesiktning kan du besöka www.kollapungen.se