Årets cancerforskare utsedd på Nej till cancer-galan

Årets cancerforskare utsedd på Nej till cancer-galan

Under den känslostarka galan Nej till Cancer i TV4 delade Cancerfonden ut den nya utmärkelsen ”Årets cancerforskare”. Professor Thomas Helleday, forskare vid Karolinska Institutet, tilldelas utmärkelsen då han utmärker sig som en cancerforskare av internationell toppklass.

– Det känns väldigt roligt att få utmärkelsen men jag ser det inte som att den går till mig, utan till alla forskare som valt att samverka inom det stora forskningsprojekt vi driver. Detta är något vi kan glädjas åt tillsammans. Cancerfonden har stöttat min forskning under mer än 15 år, och den långsiktiga satsningen har gjort att vi vågat ta större risker och göra nya saker. Det är helt avgörande för att kunna få fram nya behandlingar mot cancer, säger Thomas Helleday.

Utmärkelsen ”Årets cancerforskare” är inrättad för att hylla alla de forskare som för en envis kamp mot cancern i labbet, vid datorn eller i sjukvården. Utmärkelsen kommer att delas ut årligen och mottagaren utses av Cancerfondens forskningsnämnd.

– Det känns fantastiskt att instifta en utmärkelse för att lyfta fram cancerforskarnas envisa kamp mot cancer. Thomas Helleday är inte bara en mycket innovativ forskare, utan har också en ambition att ta sin experimentella forskning på celler och molekyler hela vägen från provrör till behandling av patienter, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Thomas Helleday får 6,75 miljoner kronor från Cancerfonden till sin forskning de kommande tre åren. Under galan tilldelades han även en vandringsstatyett, formgiven av den erkända arkitekttrion Claesson Koivisto Rune. Trion formgav det rosa bandet 2015.

Forskningsnämndens motivering:
”Thomas Helleday är en cancerforskare av internationell toppklass. Hans studier syftar till att ta fram ny medicinsk behandling mot cancer, och omfattar hela vägen från grundforskning till patientstudier. Thomas Helledays forskargrupp har identifierat nya tänkbara läkemedel som bygger på idén att cancerceller har särskilda behov när det gäller reparation av DNA, arvsmassan. Sådana mediciner skulle kunna skilja mellan cancerceller och friska celler på ett bättre sätt än cytostatika som används idag.Helledays nyskapande forskningsprogram, gedigna meritering och imponerande vetenskapliga publikationer har av Cancerfondens forskningsnämnd belönats med Cancerfondens genom tiderna största forskningsbidrag.”

Om vandringsstatyetten säger Claesson Koivisto Rune:
”Den tunga basen representerar all den forskning som varit, som är grunden för dagens och morgondagens forskning. Varje forskare står på axlarna på sin föregångare. Varje år läggs ett nytt lager till forskningen som minskar cancerns skadeverkningar. Men kan då inte stapeln växa sig för hög? Låt den växa till himlen om det behövs! De senaste 50 åren har cancerforskningen halverat dödligheten. Om ytterligare 50 år har pokalen vuxit en dryg meter. Kanske har vi besegrat cancer då.”

Om Cancerfondens gala Nej till cancer
Den 11 januari direktsändes Cancerfondens insamlingsgala i TV4 till förmån för svensk cancerforskning. I galan lyftes cancerdrabbades historier och forskningens framsteg och utmaningar. Programledare var Tilde de Paula Eby, Kristin Kaspersen och Bengt Magnusson.