Ny märkning inför bröstcanceroperation

Som första sjukhus i Sverige har Akademiska infört ett skonsammare sätt att märka ut portvaktskörteln i armhålan i samband med bröstcanceroperation. Körteln undersöks för att se om cancern spridits till lymfkörtlarna. I stället för bläck och en radioaktiv substans används järnoxid vilket innebär att man slipper risken för allergisk chock.

– Att slippa risken för allergisk chock innebär en klar fördel för patienterna även om det bara är en på tusen som drabbas. Tidigare sprutade man in en radioaktiv substans på avdelningen för nukleär medicin inför operation, vilket var en komplicerad procedur med resor och extra besök för patienterna. Det nya medlet innehåller en järnoxid som kan ge en övergående brunaktig missfärgning i huden men är ofarligt, säger Fredrik Wärnberg, överläkare inom bröstcancerkirurgi på Akademiska sjukhuset, med anledning av bröstcancerdagen 1 oktober.

På Akademiska sjukhuset opereras 300-400 kvinnor årligen för bröstcancer som är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Drygt 8 000 kvinnor får bröstcancer varje år. Majoriteten som insjuknar är medelålders eller äldre.

Behandlingen börjar oftast med operation, då antingen hela eller en del av bröstet tas bort. I samband med operationen undersöks portvaktskörteln i armhålan för att se om cancern spridit sig till lymfkörtlarna. Om så är fallet tas ofta flera körtlar bort samtidigt.

Mer information:
Fredrik Wärnberg, överläkare inom bröstcancerkirurgi, 018-611 46 45